Okres zimowy (od 1
listopada do 31 marca) obciąża pracodawców większymi obowiązkami w zakresie
ochrony zdrowia pracowników wykonujących prace „pod gołym niebem”.
W okresie zimowym pracodawca
powinien zapewnić pracownikom pomieszczenia, w którym mogliby ogrzać.
Przy
pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych
pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc pracy
pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi,
ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Pomieszczenia te powinny być zaopatrzone w
urządzenia do podgrzewania posiłków.
Pracodawca powinien
także pamiętać o zapewnieniu pracownikom posiłków profilaktycznych.
Pracodawca zapewnia
posiłki pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym,
powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu
powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, wykonywane na
otwartej przestrzeni w okresie zimowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz